Новини

Ден на химикалката!
10.06.2021 г.

Ден на химикалката!

Всички знаем какво е химикалка, но дали всички знаем как функционира?!
Химикалката има вътрешна камера (пълнител), пълна с вискозно мастило, което се разпределя при употреба, вследствие на въртенето на малка метална сфера с диаметър 0,7 – 1 mm. Мастилото изсъхва почти веднага, след контакт с хартията.

Изобретението на химикалката

Съществуват много опити за създаването на химикали, но не всички са толкова успешни и популяризирани като този на унгарския журналист Ласло Биро. На 10 Юни 1943 година, той и брат му Георги Биро, влизат в европейско патентно ведомство, за да декларират собствеността върху новия си дизайн за писалки. От този ден нататък безброй химикалки се радват на писатели по целия свят и тази дата прераства в празничния Национален ден на химикалките, за да отпразнуваме постиженията на тези гениални братя.


 

ТОП 10 интересни факта за химикалките:

  1. Средно химикалка може да напише приблизително 45 000 думи.
     
  2. Когато дадете на човек химикалка, първото нещо, което той ще напише, е собственото си име. Е, поне ще го направят в 95% от случаите.
     
  3. През 1938 г. първата химикалка е измислена от унгарския журналист Лазио Биро, но първият патент принадлежи на Джон Луд през 1888 г.
     
  4. Президентът на САЩ винаги използва различна химикалка, за да подписва важни документи. Той никога не използва една и съща два пъти. След това раздава писалката като подарък на помощници, които са му помогнали да създаде документа. Белият дом гравира тези президентски писалки предварително.
     
  5. Обикновената химикалка BIC може да начертае линия с дължина около 2 километра. Това е повече от 6 пъти по-дълго от височината на Айфеловата кула.
     
  6. Най-скъпата писалка в света е на марката Tibaldi и е наречена Fulgor Nocturnus. Писалката съдържа рубини и черни диаманти и наскоро бе продаден на зашеметяваща сума от 8 милиона долара на благотворителен търг в Шанхай. Концепцията на тази писалка се основава на божествена пропорция, наричана в много култури „Пропорция на Fi“ или „Златно сечение“.
     
  7. Поради много съобщени смъртни случаи, някои производители, включително BIC, започнаха да произвеждат капачки с дупки, които могат да предотвратят задушаването.
     
  8. Писалката изобретена от Пол Фишър за мисията Apollo през 1968 г. използва мастило с касета, което работи при нулева гравитация, под вода, с главата надолу и дори може да пише на мазни повърхности. Писалката издържа 3 пъти по- дълго от обикновената и успява да издържи на екстремни температури (от -40 ° C до 120 ° C).
     
  9. Най-ранните сведения за писалката датират от 3000 години пр.н.е. Древните египтяни създават първите химикалки, които могат да пишат на папирус. Те са направили писалките от дървени и бамбукови сламки, а мастилото от сажди или охра в комбинация с пчелен восък.
     
  10. Всяка секунда от всеки ден се продават повече от 125 химикалки.

А ти още ли не си си купил химикалка?
Може да разгледаш нашите предложения тук: https://oiplus.bg/bg/himikali/


 
Fulgor Nocturnus                                                         Space Pen


Честит ден на химикалката!


Абонирайте се за бюлетина ни, за да получавате актуална информация за отстъпки, специални оферти и нови продукти.